Norwood-skalan

Norwoodskalan

Hur allvarligt ett håravfall är, kan skilja sig mellan olika personer som drabbats. En skala för att mäta detta är den så kallade Norwoodskalan, uppkallad efter Dr. O’Tar Norwood. Skalan fungerar som ett verktyg till exempel för att avgöra hur mycket hår som kommer att behöva transplanteras. Skalan graderas enligt följande:

 

Grad 1: Lindrig grad av håravfall, oftast så pass lite att ingen hårtransplantation är rekommenderad.

Grad 2: Ett manligt håravfall kan pågå under lång tid, vanligtvis med start omkring tinningarna. En hårtransplantation brukar rekommenderas i de fall där håravfallet gått väldigt långt och ser allvarligt ut.

Grad 3: En flerårig process av kontinuerligt håravfall. Vid denna grad brukar det i de flesta fall vara rekommenderat att genomgå en hårtransplantation.

Grad 4: Vid den fjärde graden är håravfallet påtagligt uppe på hjässan och vid tinningarna. I detta skede brukar väldigt många besluta sig för att genomgå en hårtransplantation.

Grad 5 och 6: I detta skede är håravfallet av så pass svårartat slag upp på huvudet samt vid tinningarna, att de allra flesta överväger en hårtransplantation.

Grad 7: När den sjunde graden uppnåtts kan hårtransplantation vara en lösning för en stor mängd män. Dock finns det i det läget vissa begränsningar för hur mycket som går att åtgärda, oftast är det hårlinje som går att återfå, medan en viss skallighet på hjässan kan bestå.

  • Boka tid
    Vill du skriva till oss?