Kvinnligt Håravfall

Kvinnligt håravfall; Orsaker och behandling

Vanligtvis är processen som krävs för behandling av tunnhåriga kvinnor lättare än för män. Samtidigt är de bakomliggande skälen till att kvinnor tappar håret mer komplexa än de är för männen. Det finns flera processer som spelar in och ligger bakom kvinnors håravfall.

Kvinnor brukar inte förlora allt hår och de får oftast inte kala fläckar någonstans. Istället brukar förloppet för kvinnor gå till så att hela den övre delen av huvudet får en tunnare hårväxt och att hårfästet i pannområdet drar sig något uppåt. Håret i tinningarna kan också bli lite tunnare.

Utöver detta märks processen genom en försämring av hårets kvalitet. Det blir tunnare och kan upplevas plattare och mer livlöst. Det gör att håret blir svårare att hantera och styla till. Det får dessutom en försämrad tillväxt och tar längre tid att växa ut.


Varför drabbas kvinnor av håravfall?

Många gånger grundar sig det kvinnliga håravfallet i saker som ålder, genetiska förutsättningar och hormonella faktorer. Det kan även röra sig om näringsbrist, till exempel järn- eller vitaminbrist. Andra faktorer kan vara användning av vissa läkemedel, eller dålig ämnesomsättning. För den som nyligen genomgått en förlossning kan en ovanligt stor hårförlust förekomma, likaså vid alltför höga stressnivåer.

Kvinnors kroppar har överlag låga nivåer av testosteron, jämfört med männen. Samtidigt är kvinnor betydligt mer känsliga och låga nivåer av DHT omkring en kvinnas hårsäckar kan inverka mycket på kvinnans hårväxt. Kvinnor har också hormoner i rörelse på ett annat sätt, såväl lång- som kortsiktigt. Att få mens, vara gravid, nå klimakteriet eller lida av järnbrist är alla vanliga händelser för kvinnor som påverkar hormonbalansen i kroppen. Dessutom har sköldkörteln en avgörande roll i hårtillväxten och om den inte fungerar optimalt kan håret förtunnas eller falla av.

 

Ludwig-skalan

När kvinnor tappar hår sker det vanligen över en större del av huvudets yta, och är inte lika synligt. Håravfallet kan dock härledas till samma ursprungsfaktorer som hos män. Skalan till vänster visar den gradering och frekvens som brukar mätas enligt Ludwigskalan.

  • Boka tid
    Vill du skriva till oss?