Ärftligt Håravfall

ÄRFTLIGT HÅRAVFALL


Genetiskt betingat, eller ärftligt, håravfall är den vanligast förekommande faktorn bakom manligt håravfall. Detta kallas även formellt för androgenetic alopecia. Nio av tio män som blir av med sitt hår lider av genetiskt betingat håravfall. Samtidigt är det inte bara män som drabbas; det förekommer även bland kvinnor, även om det är mindre vanligt. Då denna typ av håravfall är den allra vanligaste för män, kallas den ibland även för manligt håravfall istället för ärftligt håravfall.

 

Kännetecken på ärftligt håravfall

Att man har drabbats av ärftligt håravfall visar sig på flera olika sätt. Istället för att bara försöka gissa och dra slutsatser själv, är det klokt att konsultera en läkare eller expertis inom hår och hårväxt.

Om du vill försöka leta efter tecken själv, till exempel hemma vid spegeln, finns det några kännetecken som kan vara bra att vara uppmärksam på.

För män som tappar håret finns det några vanligt förekommande mönster. Ett exempel är att hårfästet brukar dra sig högre upp längs sidorna och håret får en tunnare känsla överlag. Vanligt när det gäller det manliga håravfallet är att tinning och hjässa bibehåller hårväxten.

Du kan pröva att dra cirka tjugo hårstrån mellan tumme och pekfinger, försiktigt med en bestämd rörelse från din hjässa. Om detta test leder till att fler än sex strån följer med finns det skäl att ana att du kan lida av ärftligt håravfall.

En annan sak du kan göra är att skaffa dig en uppfattning om hur din släkt ser ut. Genom att titta på bilder av far- och morföräldrar kan du se om de led av håravfall, och i så fall vilken ålder de var i då. Eftersom det är ärftligt kan du genom att titta på din släkt få en uppfattning om risken att du också kommer att drabbas. Det förekommer att folk sprider myter som till exempel att det enbart är ärftligt från mammans släkt, vilket dock visat sig vara falskt.

 

Varför drabbas man av håravfall?

Ärftligt håravfall, även kallat androgenetic alopecia, medför en överdriven känslighet mot dihydrotestosteron (DHT), vilket är en biprodukt till det manliga könshormonet testosteron. När DHT reagerar på dina hårsäckar förminskas dem, vilket försämrar deras livslängd och gör att de slutar tillverka hälsosamt hår.

Kvinnor kan också genomgå ärftligt håravfall, vilket kan sättas igång av störningar i kroppens hormoner. Omkring klimakteriet, i samband med graviditet, eller under konsumtion av p-piller kan dessa förändringar orsaka håravfall. Kvinnor brukar dock inte uppleva håravfallet enligt samma mönster som män, utan får ofta ett tunnare hår över hela huvudet, snarare än på vissa utvalda områden.

 

Går det förebygga ärftligt håravfall?

Finns det då något du kan göra för att motverka ärftligt håravfall? Ja, det finns faktiskt ett antal saker du kan göra för att bibehålla din hårväxt ett tag och förbygga håravfallet.

En sak du kan göra är att massera skalpen med jämna mellanrum, vilket är både behagligt samt ger stimulans åt hårväxten och motverkar ärftligt håravfall. Det ger en ökad blodtillförseln till hårbottnen, vilket i sin tur bidrar till näringstillförsel till dina hårsäckar och således en bättre hårväxt. Genom att göra detta noggrant ett par minuter dagligen, kan du förhindra att du tappar mer hår. Detta är en simpel med effektiv metod för att motverka ärftligt håravfall.

Det går även att göra oljeinpackningar med jämna mellanrum, för att motverka håravfall. Eftersom vi ofta tvättar håret allt för frekvent, motverkar vi hårets förmåga att producera eget fett. Det leder till att hårbotten blir torr eller att håret blir för fett. Detta kan motverkas genom att helt enkelt tvätta håret lite mer sällan. Det kan även avhjälpas med oljeinpackning. Olivolja till exempel är en hälsosam ingrediens för hårets hälsa, och även avokado, äppelcidervinäger och ägg innehåller näring som bidrar till ett friskt hår.

 

Ge håret rätt näring

Utöver massage och oljeinpackning är även din kosthållning en viktig faktor som kan hjälpa till att motverka manligt håravfall. Proteinrik mat är viktigt, då håret behöver proteiner samt vitaminer och mineraler för att vara friskt. Exempel på proteinrika livsmedel är till exempel kött, bönor, mejeriprodukter, ägg och fisk.

Utöver proteinerna behöver håret en mängd mineraler för att hållas friskt, till exempel: magnesium, zink, kalcium, koppar och järn. Mineralerna har flera olika funktioner i kroppen, bland annat i uppbyggnaden av hår, vilket är viktigt för att motverka håravfall. Kvinnor behöver i synnerhet se till att få i sig tillräckligt med järn, då brist på denna mineral kan orsaka anemi, vilket är mycket negativt bland annat för håret.

När det gäller vitaminer finns det även här ett antal som är nyttiga för att håret ska må bra. Genom att ta multivitamintabletter kontinuerligt har du en god grund för att motverka håravfall. Det hävdas ofta att just B-vitaminerna B5 och B8 är allra effektivast när det gäller att bidra till god hårhälsa. Du behöver även få i dig C-vitamin, då denna är med i produktionen av kollagen vilket är viktigt för håret. E-vitamin är även det en god idé att säkerställa att du får i dig då det har en positiv effekt på blodflödet i kroppen.

Det gäller dock att ha tålamod när det gäller dessa preventiva metoder för att hjälpa håret. Hårväxt är en långsam process och att se några resultat av dina ansträngningar kan dröja många månader.

  • Boka tid
    Vill du skriva till oss?