Fläckvis Håravfall

Fläckvis Håravfall; Orsaker och behandlingar

Fläckvis håravfall leder ofta till att större mängder hår försvinner från vissa delar av hårbotten medan andra delar bibehåller allt hår. Ett vanligt skäl till att detta sker är den autoimmuna sjukdomen alopecia areata.

 

Alopecia areata

Denna sjukdom gör så att hårsäckarna går in i ett viloläge, och leder sedan till att hårsäckarna bli allt svagare och att håret faller av. Detta sker många gånger inom loppet av väldigt kort tid och avtar sedan direkt.

Alopecia areata är inte ett hälsovådligt tillstånd, men kan vara väldigt utelämnande och vara en utmanande period rent mentalt för den som är drabbad. Det varierar hur lång tid sjukdomen sitter i och hur illa den drabbar håret. Ibland försvinner håret permanent, medan det andra gånger växer ut igen när hårsäckarna återaktiverats.

Det finns ingen medicinsk behandling för alopecia areata utan en behandling går i första hand ut på att mildra och behandla de symptom som uppstår. Samtidigt förekommer en hel del forskning som ständigt skördar nya framsteg och förhoppningsvis kommer det framöver att finnas behandling mot sjukdomen i sig. Det finns läkemedel på marknaden som har visat viss effekt för att göra hårväxten något bättre och ge den viss stimulans.

  • Boka tid
    Vill du skriva till oss?