Manligt Håravfall

Manligt håravfall

Flertalet män börjar att tappa hår redan vid 17-18-års åldern, medan andra behåller håret till 40-årsåldern utan att drabbas av något håravfall. Det första som händer är att hårlinjen i pannan drar sig uppåt och det börjar skapas tomma vikar vid tinningarna. Sedan kommer den runda tunna fläcken uppe på hjässan. Denna växer i storlek och till slut kommer hela ovansidan av huvudet vara utan hår. På sidorna tappar män nästan aldrig håret. Förutom att män tappar hår så blir kvaliteten på det hår som är kvar sämre och sämre. Hårstråna blir tunnare, växer långsammare och lägger sig platt mot huvudet. Det blir livlöst på grund av att hårcellerna inte orkar växa starka och kraftiga hårstrån längre.

 

Orsaker till manligt håravfall

Manligt håravfall är till 95 procent orsakat av ärftliga faktorer. Den vanligaste formen av håravfall hos män är androgenetisk alopeci som orsakas av hormonet dihydrotestosteron (DHT). Denna variant av håravfall är normalt begränsad till en viss del av skalpen, oftast främre delen av huvudet och hjässan. Anledningen till att inte alla hårsäckar drabbas beror på att vissa inte är känsliga för DHT. Vid en transplantation placeras dessa hårsäckar i det drabbade området där de behåller sina egenskaper och växer vidare utan att påverkas av DHT. Denna skillnad beror på hur mycket testosteron (manligt könshormon) som bryts ner i hårbotten och bildar dihydrotestosteron, DHT. Män med hög omvandling av testosteron får ett mer aggressivt håravfall och kommer snabbare att bli tunnhåriga.

 

Norwood-skalan

Håravfall varierar från person till person. Dr O’Tar Norwood skapade en skala, Norwoodskalan, för att mäta grader av håravfall hos män. Genom att använda denna gradering samt titta på de olika kategorierna får man indikationer på hur mycket hår som behöver transplanteras till exempel, om det är

Grad 1: Klienten har inte drabbats av någon större mängd håravfall. Hårtransplantation rekommenderas inte i det här fallet.

Grad 2: Mäns håravfall börjar ofta i tinningen. Detta kan pågå under flera år. När håravfallet når ett kritiskt skede är oftast hårtransplantation att rekommendera.

Grad 3: I det här skedet har håravfall pågått några år. Hårtransplantation rekommenderas oftast.

Grad 4: Håravfall vid tinningarna och på hjässan (och så kallade vikar) är typiska för denna grad. Här tar de flesta beslut att genomföra en hårtransplantation.

Grad 5 & 6: Håravfallet har nu nått ett kritiskt skede vid både tinningar och på hjässan. Hårtransplantation är här ett mycket vanligt beslut.

Grad 7: I denna grad är många män aktuella för hårtransplantation. Men begränsningarna i givarområdet gör att endast hårlinjen kan åtgärdas och hjässan förblir något kal.

Låt oss ringa dig?

  • Boka tid
    Vill du skriva till oss?