Typer Av Håravfall

ALOPECIA AREATA

Alopecia Areata tros vara en autoimmun sjukdom som gör att kroppens immunsystem attackerar hårsäckarna. Vita blodkroppar, så kallade T-lymphocyter, attackerar hårsäckarna vilket får håret att sluta växa och gå in i den telogena fasen (vilostadiet). Ungefär 3 månader senare, när vilofasen är över, faller håret ut. Håret kan endast börja växa igen när T-lymphocyterna slutar attackera hårsäckarna.

Alopecia Areata börjar som en bar fläck ungefär 3 cm i diameter. Sjukdomen kan drabba både män och kvinnor och erfares ofta första gången under barndomen. Enligt en amerikansk studie, så drabbas en person av hundra någon gång under sin livstid av alopecia areata. De flesta personer som drabbas av sjukdomen tappar hår som sedan växer tillbaka, man räknar dock med att i ungefär 20 % av fallen blir håravfallet permanent eller återkommande.

Det finns tre olika sorters alopecia;

Alopecia Areata – Fläckvis förtunning av huvudhår
Alopecia Totalis – Allt huvudhår faller ut
Alopecia Universalis – Allt hår på hela kroppen faller ut
Självframkallat Håravfall
Håret kan skadas, medvetet eller omedvetet på olika sätt. De två huvudsakliga syndromen kallas trichotillomania och traction alopecia.

TRICHOTILLOMANIA

Trichotillomania är självframkallat håravfall, resultatet av att hårstrån dras eller plockas bort. Det förekommer mest hos små barn, tonåringar och drabbar dubbelt så många kvinnor som män. Håret dras ofta bort fläckvis från skalpen men även ögonbryn och ögonfransar plockas.

Behandlingen för trichotillomania involverar samtalsterapi och psykiatrisk hjälp och i vissa fall även anti-depressiva mediciner.

TRACTION ALOPECIA

Traction alopecia är i allmänhet ett resultat av olika sorters hårfrisering. Hårt bundet hår i hästsvans, knut eller flätor faller av gradvis. Om denna typ av frisering pågår en längre tid kan håravfallet bli permanent men i allmänhet växer håret tillbaka så snart det inte längre dras eller binds fast för hårt.

ANDROGENETIC ALOPECIA

Androgenetic alopecia är vad vi i vardagen kallar ’alopecia’. När den är relaterad till hormoner (androgener) och ärftlighet (genetics) är den androgenetic – skallighet. Män tappar typiskt håret i hårfästet i pannan och uppe på huvudet. Kvinnor tappar i allmänhet håret jämnt över huvudet.

TELOGEN EFFLUVIUM

Telogen effluvium inträffar när en plötslig allvarlig chock eller stress orsakar håravfall. En plötslig allvarlig händelse eller stressad situation kan få hårstrået att sluta växa och gå in i vilostadiet. Håret förblir i vilostadiet i ungefär 3 månader när stora mängder hår faller av. Den drabbade personen har ofta återhämtat sig från den ursprungliga händelsen när håret faller av. I de flesta fall växer håret tillbaka, men i vissa fall återhämtar sig håret inte förrän den underliggande händelsen är utredd. Telogen effluvium tycks drabba fler kvinnor än män eftersom anledningarna ofta är relaterade till tilldragelser i kvinnors liv t.ex. barnafödsel.

Telogen Effluvium kan ha följande orsaker:

Hormonförändringar
Infektion i hårbottnen
Operation eller kronisk sjukdom
Allvarlig psykisk stress
Medicinering

Hormonförändringar:
Det finns flera anledningar till hormonförändringar och många av dessa kan bidra till håravfall t.ex.

Håravfall efter barnafödsel:
Det är vanligt att kvinnor får en förtunning av håret cirka 3 månader efter barnet är fött. Det är ett tecken på den snabba förändringen av hormon nivån i kroppen efter förlossningen.

Det finns statistik som visar att 20 % av kvinnor tappar hår efter att ha fått barn, andra siffror visar på upp till 45 %. Lyckligtvis växer håret tillbaka inom 9-12 månader efter förlossningen.

Många kvinnor upplever att håret är friskare och starkare under graviditeten. Anledningen till detta är de höjda nivåerna av östrogen och progesteron som gör att flera hårstrån än vanligt förblir i växtfasen. När barnet är fött och hormonerna går tillbaka till normala nivåer, börjar de hårstrån som förblivit i växtstadiet gå in i vilofasen för att sedan falla av efter cirka 3 månader.

Håravfall p.g.a. p-piller:
P-piller gör att hormonnivån i kroppen förändras och dessa förändringar kan påverka hårväxten. I vissa fall kan håravfall orsakas av det manliga könshormon som ingår i vissa p-piller. Denna typ av håravfall liknar androgenetic alopecia. Att sluta ta p-piller kan ha samma effekt på håret som att föda barn p.g.a. den liknande förändringen i hormonnivå.

Håravfall p.g.a. bristande funktion hos sköldkörteln:
Det första provet en läkare gör när en patient visar tecken på håravfall är att kontrollera funktionen hos sköldkörteln. Två sorters problem med sköldkörteln kan uppstå och båda kan orsaka håravfall. Det ena problemet är hypothyroidism (underproduktion av thyroxin) och det andra är hyperthyroidism (överproduktion of thyroxin).

Håravfall kan vara ett symptom i båda fallen, i vissa fall är den lindrig och i andra fall svårartad. I båda fallen återgår håret till normalt när korrekt behandling genomgåtts. Kontakta genast er läkare om ni misstänker att ni har problem med sköldkörteln.

Infektioner i hårbottnen:
Infektioner som t.ex. ringorm kan leda till håravfall. När infektionen är behandlad växer håret i allmänhet tillbaka.

Operation/kronisk sjukdom:
Chocken efter en större operation kan medföra håravfall. En hudtransplantation innebär nästan alltid att hår faller ut. Hårstråna faller ut men växer tillbaka ur den transplanterade hudcellen.

Vissa cancerbehandlingar gör att hårcellerna slutar dela sig. Hårstråna blir tunna och bryts av när de växer. Detta händer 1-3 veckor efter behandlingen men håret växer tillbaka när behandlingen avslutats.

”Allvarlig psykisk stress”:
Vissa människor drabbas av telogen effluvium d.v.s. plötslig allmän förtunning av håret efter en traumatisk händelse t.ex. ett dödsfall, en olycka, misshandel eller annan allvarlig psykisk stress. Hårsäckarna går då i vilofas för tidigt och håravfall inträffar ca 3 månader efter händelsen i fråga. När omständigheterna förändrats till det bättre växer håret i allmänhet tillbaka.

Viktminskning/kosthållning/proteinbrist:
Människor som bantar med hjälp av lågprotein dieter eller har mycket restriktiv kosthållning av annat skäl kan få proteinbrist. Kroppen försöker då spara på protein genom att få hårstrån att övergå från växtfas till vilofas. Två till tre månader senare faller sedan mängder av hår av. Denna typ av håravfall undviker man genom att i alla lägen se till att upprätthålla ett tillräckligt intag av protein.

Medicinering:
Vissa receptbelagda mediciner kan orsaka tillfälligt håravfall, t.ex. medicin mot gikt, reumatism, depression, hjärtproblem, högt blodtryck eller blodförtunnande medel. Höga doser av A vitamin kan också orsaka håravfall.

Här följer en lista av mediciner som rapporterats har en negativ effekt på hårväxten:

Alloppurinol (mot gikt)
Heparin (blodförtunnande)
Coumarin (blodförtunnande)
Clofibrate (kolesterol sänkande)
Gemfibrozil (kolesterol sänkande)

Ovan är några av de mediciner som rapporterats bidra till håravfall. Om du misstänker att en receptbelagd medicin du tar är orsaken till att du tappar hår, ska du diskutera detta med din läkare.

Låt oss ringa dig?

  • Boka tid
    Vill du skriva till oss?